tisdag 15 mars 2011

Om sannolikhet

Idag känns det svårt att blogga om inredning.
Nu har det osannolika hänt igen. Kärnkraftverk som havererar.  Inte nog med jordskred och tsunami utan också kärnkraftshaveri. I dagarna tänker jag mycket på de människor som drabbats i japan. I natt var det ytterligare en kärnkraftsexplosion med utsläpp av radioaktiva ämnen i luften. Själv är jag kärnkraftsmotståndare och tycker överhuvudtaget inte kärnkraftsverk ska få byggas. Jag hoppas denna kärnkraftsolycka sätter fart på diskussionen om kärnkraft skall få fortsätta byggas eller inte. Idag hörde jag också på nyheterna om att slutförvaringen av atombränsle kan  ske säkert  i berget i 100 000-tals år . Så lång tid tar det för kärnbränslet att oskadliggöras. Vad vet vi om  100 000 tusen år. Vad är det för värld vi lämnar efter oss till våra barn och barnbarn.

Mitt största barnbarn Ida hade som skoluppgift för ett tag sedan att skriva om hur det var förr. Det var mig hon frågade ut då angående min barndom. Jag är född i mitten på fyrtio-talet och vi hade varken telefon, TV, eller datorer. Vi hade inte heller badrum utan fick gå ner i källaren och bada i ett gemensamt badrum där 17 andra familjer också badade. Vi hade förmånen att ha toalett inne. 
Hennes fråga till mig var då. Hur överlevde ni?
Min barndom var säkert minst lika lycklig som barns bardom idag. Jag saknade inget av detta eftersom det inte fanns.
Det jag vill säga med allt detta är att vi människor måste tänka efter vad som är viktigt i livet. Vad lämnar vi efter oss. Vad jagar vi efter. Varför har vi så bråttom. Vad gör vi med all den tid vi får över? Är vi lyckligare nu?
Det finns så mycket att skriva om och ju mer man skriver ju mer kommer man på. Nu slutar jag ändå med en förhoppning om att våren snart är på väg.
Kram och tack för alla fina  varma hälsningar
Marita

9 kommentarer:

Mina drömmars hus sa...

Det som händer i Japan känns långt bort och nästan overkligt.
Men visst, att stanna upp i denna jakt på prylar och köpt lycka är något vi borde göra oftare.
Du har skrivit en hel del tänkvärt.
Må väl
AC

WAS sa...

Stackars stackars Japan - och alla dess invånare...
Och stackars Moder Jord som kommer att drabbas av denna strålning.

Jag är också väldigt skeptisk till kärnkraft och kan inte fatta hur ett land som Japan har kunnat satsa på denna energikälla när det ständigt pågår så många jordbävningar där.
Det skulle varit förbjudet.

Nu får miljontals människor betala priset för denna "utveckling" som ständigt måste fortgå. Produktion och konsumtion...viktigare än allt annat - till och med våra liv.

"Det är synd om människorna" som Strindberg skrev.

Varma och soliga hälsningar!

PS Ja ibland slås man av hur makabert det känns att livet bara fortsätter med våra små vardagshändelser - trots att ett land står i brand...DS

SoF sa...

Format 900px är alltså lika med SoF.

Mina Gouldsamadiner sa...

Hej.Har hittat din blogg och lagt till i min blogglista för att komma hit och hälsa på ibland.
Det är så sant det du skriver och utvecklingen i Japan är så skrämmande.Vad kommer att hända nu???
Jag är oxå motståndare till kärnkraft och hoppas att detta kan få folk att tänka till.
Kom gärna och hälsa på Kicki//Hem Ljufva Hem

Weisser Traum sa...

morgen du liebe
ja geb dir recht wo führt das hin. die menschen in japan es ist so unendlich traurig ihre not.wünsche dir einen schönen tag. umarme dich daniela

Vikeskärs hem och vardag sa...

Kärnkraft är inte farligt så länge man underhåller, sköter och följer regler. Sen borde Japan kanske tänkt 2 ggr innan man byggt såpass många verk där. Här i sverige och andra länder där vi bor på en annan platta är riskerna minimala.
Dessutom så finns det 4 säkerhetsåtgärder som går igång på en verk när ström upphävs. Om inte tsunamin hade kommit så hade det inte bliviit så här. Fukushima har höga betongvallar mot havet men vågen var så stor. Japan hade dieselmotorerna igång för verken, med vågen tog dem.
Min bror jobbar på ett kärnkraftverk och där mår man också dåligt av detta, men renare energi och kraft finns inte, så vad ska vi då ta för el? Kol som vi redan köper ifrån är ju ännu mer miljöförstörare.I nuläget finns inget som är bättre än kärnkraftvek och som sagt sköter man dessa så är det bästa alternativet. Finns tyvärr för dåligt med andra alternativ i världen.
Förstår din tanke!
Ha det fint!

Pite ByggnadsvårdsErica sa...

Man blir verkligen inspirerad av ditt vackra hem! Vitt och personligt :-)
Titta gärna in i min webbutik. Kanske hittar du något nytt att smycka ditt hem med.
www.pitebyggnadsvard.se och klicka dig vidare till webbutik.

Vårhälsningar Erica Pite Byggnadsvård

Villa Björkenäs Backen sa...

Hej!

Så sant som du säger.
Och det viktigaste är det som man har närmast sig!
Ibland ska man bara ha och ha och ha...
Ta hand dom dig!
Men ändå måste jag säga tt vilken härlig bild och vad fint det speglar sig i rummet!

Ha en fin kväll!

Kram Sirpa

Tinas bo sa...

Ja det är hemskt! Som om inte jordbävning och Tsunami hade varit nog!! Jag kan inte föreställa mig hur det är för människorna där, fruktansvärt... och nu den nästa och farligaste katastrofen som troligtvis inte kan avvärjas....

Hade oxå en lycklig barndom utan mobiler, datorer, dataspel och tv-spel etc etc Vi var ute och lekte!! Vi var nästan ALLTID ute. Oxå när man blev lite äldre...

Tack för din härliga blog. Du har gett mig såå mycket inspiration!!
Kram Tina