söndag 23 augusti 2009

En fin augustisöndag

I min hall har jag en kompass infälld i ett bord . Inte så mycket för att kunna navigera rätt, det behöver man ju inte på land, utan mest för att jag tycker det är fint. Jag gillar den lantliga franska inredningsstilen ,med inslag av lite marina detaljer.

Utanför Heestrand på en ö som heter saltskär står ett sjömärke som föreställer en käring och som är ritad av Gustaf von Heidenstam i slutet av 1800- talet. Beroende på vilket håll du kommer och seglar in ifrån så har hon ibland konturen av en reslig havande kvinna och fortsätter man runt henne kröker hon rygg och blir till slut ett benrangel. I mitten av 1980 bildades en förening som ville bevara käringen eftersom sjöfartsverket inte längre hade råd att underhålla detta sjömärke. Sedan många år är jag medlem i denna förening och varje år anordnas en resa i föreningens regi.


En fin kväll i somras steg min son , mitt yngsta barnbarn och jag iland på saltskär. Här syns en stor och en liten käring. Klicka på bilden och se de underbara klipporna i kvällsljuset.
I år gick vår resa med M/S Byfjorden till Bassholmen som ligger i Nordströmarna utanför Uddevalla. Bassholmen är ett naturreservat som ligger så vackert och som också är Allmogebåtarnas hemvist. På Bassholmen finns museum, vandrarhem mm. Det här fina huset är nu vandrarhem, förr var det disponentbostad åt familjen som tidigare ägde ön.

Detta är en av alla föreningen Allmogebåtars bevarade träbåt.

6 kommentarer:

Lotta-livets väv sa...

Ibland har jag allt tänkt på det där vandrarhemmet. Det ser så himla mysigt ut!
Vilka färger det finns på skäret....att naturen bara kan skapa allt detta vackra som det bara gäller att upptäcka.
Kram
/Lotta

Hem och Lycka sa...

Vilket underbart bord med kompassen i!

kram Mia

Lotta-livets väv sa...

Hej!
Tack för ditt gulliga inlägg hos mig. Jag tror också att det är viktigare att ge av sig själv och att finnas till för sina barnbarn. Det gör du. Prylarna får man ändå inte ta med sig, men trygghet finns för alltid inom en och hjälper en genom de svårigheter som livet ibland har i beredskap för oss. Ni verkar ha så mysigt på era små utflykter.

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Oh, det vandrarhemmet skulle jag vilja besöka, så himla stämningsfullt och vackert.
Ha en fin vecka,
Lydia

Suss sa...

Hejsan,

Jätte fin blogg ni har.
Så vackra bilder!

Må så gott och hoppas ni får en härlig höst!

Kram
//Susann-Kricke Design

Fiafiber sa...

"Snälla" Kärringen lockade in båtar på grund enligt skrönorna så skeppen plundrades.
Ön har en fantastisk lagun med underbara bad!